Danmark er igen verdensmestre

Foto: Shutterstock

Økologiske gulerødder, mælk og æg fylder mere i indkøbskurven hos danskerne end noget andet folk i verden.

Det er endnu engang bevist, at Danmark er det land, hvor flest køber og spiser økologiske fødevarer. Det er blandt konklusionerne i den nye internationale rapport ”The World of Organic Agriculture”, der netop er offentliggjort.

Rapporten viser, at danskerne målt på indbyggertal er det folkefærd i verden, som køber mest økologi. Markedsandelen for økologisalget i den danske detailhandel i 2020 er på 13%, hvilket er den største andel globalt. På de efterfølgende pladser kommer Østrig og Schweiz med hhv. 11,3% og 10,8% Sverige er på femtepladsen med 8,7%.

Opgørelsen glæder Kirsten Lund Jensen, chef for økologi i Landbrug & Fødevarer.

"Danmarks høje placering i statistikkerne viser danskernes fortsatte store tillid til økologiske fødevarer og det røde Ø-mærke, som symboliserer fødevarernes høje troværdighed blandt danskerne", siger hun.

I 2019, hvor rapporten også udkom, var den danske andel også størst, dengang med 12,1%. Men på trods af corona er den andel nu vokset til 13%.

Det globale salg af økologi til detail og foodservice nåede i 2020 op på 898 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 108 milliarder kroner. Det er den største globale stigning nogensinde.

Den globale stigning i økologisalget udvider de danske eksportmuligheder.

"Det er meget positivt, at salget af økologiske varer stiger så markant over hele verden. Det er godt for vores virksomheder, at der er mange potentielle eksportmarkeder – både tæt på os, men også uden for nærmarkederne. Jeg håber, at vi fremover kan sælge endnu flere økologiske fødevarer til vores nabolande men også til lande udenfor EU", siger Kirsten Lund Jensen.

”The World of Organic Agriculture” viser også, at det økologiske areal voksede til 74,9 mio. hektar globalt i 2020. Det er en vækst på 3 mio. hektar i forhold til året før.